Stylist_orginal.jpg
Einestamine

Loomulik lahendus lauakatmisele

18/04/2016

Uusimad suundumused lauakatmises näevad ette mitmete looduslike värvide kasutamist, ütleb Helena Strauss, disainiettevõtte „byMildred” stilist ja dekoraator. „See, kuidas laud kaetud on, peaks andma külalistele vihje sellest, mida serveerima hakatakse, samas aga aitama kaasa üldise meeleolu loomisele.”

Göteborgi lähedal asuvat ettevõtet „byMildred” juhivad Helena Strauss ja Marie Delice, kes mõlemad on vabakutselised stilistid ja dekoraatorid. Marie on dekoraator, maaler ja värvikunstnik, Helena panus on aga seotud kogemusega, mille ta on saanud oma sisekujunduspoe juhtimisest. Nad teevad koostööd selliste elustiiliajakirjadega nagu Lantliv, Sköna Hem, Elle Decoration, Allt i hemmet, Hus & Hem Rootsis, Isabellas, Bolig Magasinet ja Bo Bedre Taanis ning Interiör Magasinet ja Vackre Hjem Norras. Ja nagu sellest veel ei piisaks – duo pakub stiilikujundus- ja fotograafiateenust ka kataloogidele, pressimaterjalide tootjatele, üritustele ruume rentivatele ettevõtetele ning veebilehtedele. Stylist_HoReCa_1_200x300.jpg

Aeg mõelda orgaaniliselt
„Kasutusel on rohkem värvi ja palju looduslikke materjale,” ütleb Helena. „Rohelised toonid, oranži kõrvetatud toonid ja kaerakollane. Tumesinine ja puidu heledad toonid võtavad üle seni domineerinud tumeda puidu toonid. Populaarsust võidavad sellised naturaalsed materjalid nagu linane, nahk, puit ja kasekoor – kombinatsioonile lisavad elegantsust samet ja soojad metallid nagu messing.“

Lihtne viis, et saavutada suurepärane tulemusStylist_HoReCa_2_300x200.jpg
Helena usub, et lauakujunduse kauniks ja dekoratiivseks muutmine ei ole keeruline.
„Mõningaid põhireegleid järgides on kõik selleks võimelised. Näiteks peaks kujundus andma külalistele vihje sellest, mida serveerima hakatakse, samas aga aitama kaasa üldise meeleolu loomisele. Üks võimalus, kuidas seda saavutada ja isiklikum mulje luua, on kombineerida omavahel erinevaid keraamilisi ja klaasnõusid. Lihtsa praetaldriku võib panna kokku rustikaalsema ja teist värvi eelroataldrikuga. Seejärel võiks valida teema, kasutades rohkem kui kahte värvi. Laualina ja salvrätid võiksid olla ühte värvi ning teise värvi saab lisada lillede, laternate ja küünlajalgade abil.”

Pabersalvrätikud annavad palju võimalusi
Ka pabersalvrätikud on väga soovitatavad. Salvrätikute abil saab muuta kiiresti lauakujundust ning anda edasi ka aastaaja ja/või hooaja meeleolu.
„Oluline on sama teema ja värvidega mitte üle piiri minna – kõige keerulisem asi on lihtsus. Parem on kasutada mõnda kokkusobivat asja, mis jätab selge ja rahuliku mulje. Huvitaval kombel näeme üha enam, et restoranid kasutavad oma menüüsid osana dekoratsioonist. Neid rakendatakse aluspaberina või märkmepaberina, mida kliendid ise täita saavad,” lisab Helen.

Järgida ühtset joont
Kõige olulisem on järgida meeleolu, mida soovite lauaseadega luua, arvestades sealjuures, et see peegeldaks ka restorani olemust, keskkonda ja menüüd.

„See ei pea olema üliuuenduslik, aga peaks olema dekoratiivselt ühtne – tervituslilledest sissekäigu juures söögisaali lõpus asuva väikese, kahele mõeldud lauani. Võimaldage lauaseadel luua klientidele mulje, mis jääb kestma terve nende külastuse ajaks,” ütleb Helena Strauss.

Stylist_HoReCa_3_200x300.jpg
Trendikad lauakatmisnipid:
  • pabersalvrätikud pakuvad palju erinevaid võimalusi;
  • mõelge loodusele, kasutage palju naturaalseid värve ja materjale;
  • värvid: rohelised toonid, oranži kõrvetatud toonid ja kaerakollane;
  • materjalid: linane, nahk, puit ja kasekoor;
  • järgige ühtset joont.