Bocuse dOr.jpg

Bocuse d'Or: Võitva retsepti otsingul

Bocuse d’Or on maailma prestiižikaim gastronoomiavõistlus. Kui võistlus on alanud, on teil ainult üks võimalus — võitva valemi otsingul ei ole ruumi ühekski veaks.

Ørjan Johannesenil on unistus: olla maailma parim kokk. Selle eesmärgi poole püüdlemisele eelneb kuudepikkune ettevalmistus. Ent kuidas valmistuda maailma üheks kõige kuulsamaks gastronoomiavõistluseks?
 
Juba üheksa-aastase poisina alustas Ørjan toiduvalmistamist Bekkjarvik Gjestgiveri hotellis, kus ta üles kasvas. Täna jagab ta oma aega hotelli köögi ja harjutusköögi vahel Sandefjordis, kus töötab tema treener Odd Ivar Solvold. Odd Ivar võitis pronksmedali 1997. a. Bocuse d’Or'il ja on alates sellest ajast aidanud teistel Norra kokkadel edu saavutada. Maailma parimaks kokaks saamine ei ole midagi sellist, mida saaks teha üksi. See eeldab meeskondlikku pingutust ja täpseid ettevalmistusi.
 
2014. a. Bocuse d’Or Europe'il tuli Ørjan Johannesen kolmandaks, kvalifitseerudes 2015. a. gastronoomia maailmameistrivõistlustele Lyonis. Nüüd suhtub ta eelseisvasse väljakutsesse rahulikult ja tema kreedo on: et koostisainete algsed maitsed esile tuleks ja et inimesed ütleksid: „Kuidas saab miski, mis on nii tavaline ja lihtne, maitseda nii hästi?“ Hea teeninduse ja hea toidu lihtne kombinatsioon loobki parima söögielamuse. Ent sageli on just seda, mis näib lihtne, kõige raskem saavutada.
 
Kokkade vormel-1
 
Bocuse d’Or on kokkade vormel-1, mis kulgeb tõepoolest stsenaariumi „nüüd või mitte kunagi“ kohaselt. Selleks, et Bocuse d’Or'il medalitele konkureerida, peab igal osalejal palju asju õnnestuma. Ørjan Johannesen pühendab palju aega üksikasjadele, mis ei ole otseselt toiduga seotud. Reeglid, varustus ja hügieenitingimused peavad olema absoluutse kontrolli all. Ta lisab: „Võistlustel Lyonis on mu aeg piiratud ning minu jaoks on väga oluline, et kõik oleks korras ja puhas. Hea hügieen on kriitilise tähtsusega.“ Maailma parimate kokkadega konkureerimisel on vaid üks võimalus edu saavutamiseks ja väikseimad üksikasjad võivad avaldada suurimat mõju.
 
Ørjan kasutab Torki ebemevabu puhastuslappe, et tagada hõbedaste taldrikute täiuslik välimus lõplikul esitlusel. Bocuse d’Or'il peab kõik olema laitmatu. Kusagil ei tohi olla sõrmejälgi ega plekke ja mis on sama oluline: ka soovimatute kastmepiiskade või vürtsiterade olemasolu pole lubatud. Sellist täiuslikkust aitavad saavutada Torki ebemevabad puhastuslapid, mis ei jäta maha ebemeid, on heaks kiidetud toiduga kokkupuutumiseks ja imavad kiiresti rasva.
 
 
See artikkel kirjutati enne Bocuse d'Or'i 2015. aasta võistlust. Ja arvake, mis juhtus. Ta võitis.

Need lapid kuuluvad Bocuse d’Or'il kindlasti minu arsenali.

Ørjan Johannesen

Bocuse d'Or 2015 võitja